Legenda Chivotului lui Dumnezeu


Povestea Chivotului Legii a captivat nenumarati cercetatori din intreaga lume. Dat fiind ca nu exista nici o mentiune despre distrugerea acestuia, oamenii au cautat mereu sa dezlege marele mister. Au fost facute mai multe demersuri de catre oamenii de stiinta, cum ar fi Parker si Crotser, pentru a gasi Chivotul Legii. Povestea muntelui Nebo, traditia irlandeza si o legenda etiopiana sustin supravietuirea Chivotului lui Dumnezeu. Trebuie sa precizam ca, pana astazi, nu se stie sigur unde se afla acest chivot sacru si daca el chiar exista cu adevarat.

Chivotul legamantului este mentionat in Biblie ca ar contine tablitele de lut pe care sunt scrise cele 10 porunci, toiagul lui Aaron si o cantitate simbolica de mana, hrana din cer care a tinut in viata poporul israelit in timpul ratacirii prin desert. Conform Torei (primele cinci carti biblice), Moise a primit poruncile pe muntele Sinai.

Chivotul este mentionat in capitolul Exodului, fiind descris ca un cufar masiv de lemn poleit in exterior si in interior cu aur, lung de 118 centimetri si inalt si lat de 78 centimetri. Se spune ca judecatorii trimiteau cauzele dificile la acest chivot, si-l intrebau pe Dumnezeu daca solutia aleasa este buna. Un nimb de lumina stralucind in partea dreapta insemna un raspuns afirmativ, in caz contrar, aparea pe cel din stanga.

Ca si Sfantul Graal, Chivotul legamantului este unul dintre cele mai cautate artefacte biblice, chiar daca existenta lui este pusa serios la indoiala.

Chivoltul legamantului este mentionat de mai multe ori, atat in Biblie cat si in Coran.

Chivotul lui Dumnezeu

Chivotul lui Dumnezeu era un scrin sacru confectionat cu scopul de a se depozita in el cele zece Porunci, Lege care era o reprezentare a lui Dumnezeu. „Apoi Betaleel a facut Chivotul din lemn de salcam, lumgimea lui era de 2 coti si jumatate, latimea de un cot si jumatate si inaltimea de un cot si jumatate. L-a poleit cu aur curat pe dinauntru si pe dinafara si i-a facut un chenar de jur imprejur. A turnat peste el 4 verigi de aur, pe care le-a pus la cele 4 colturi ale lui: 2 verigi de o parte si 2 verigi de cealalta parte. A facut niste drugi de lemn si le-a poleit in aur. A bagat drugii in verigile de la cele 2 laturi ale Chivotului, ca sa duca Chivotul. A facut si capacul ispasirii din aur curat; lungimea lui era de 2 coti si jumatate si latimea de un cot si jumatate. A facut 2 heruvimi de aur batuti la cele 2 capete ale capacului ispasirii, un heruvin la un capat si un heruvin la celalalt capat. Heruvimii erau cu aripile intinse deasupra, acoperind capacul ispasirii cu aripile lor, si uitandu-se unul la altul. Heruvinii stateau cu fata intoarsa spre capacul ispasirii” (Exod 37.1).Dovada prezentei divine salasluia asupra Chivotului Legii zi si noapte. Preotii care slujeau inaintea lui erau consacrati cu „sfintenia acestei slujbe sfinte”. Ei purtau un pieptar cu o tesatura de pietre scumpe de diferite materiale, la fel cu acelea care alcatuiesc cele 12 temelii ale cetatii lui Dumnezeu. Cand erau aduse probleme dificile inaintea judecatorilor, ei le trimiteau la preoti si acestia il intrebau pe Dumnezeu, care le raspundea. Daca el era de acord si avea sa le dea success, un nimb de lumina si lava stralucea in mod deosebit pe piatra scumpa din dreapta. Daca el dezaproba, un abur sau un nor se aseza pe piatra din stanga. Cand marele preot intra in sfanta sfintelor, o data pe an, si slujea inaintea Chivotului, Dumnezeu ii raspunea prin voce, lasa carazele de lumina sacre sa straluceasca pe heruvimul din dreapta, ca semn de aprobare sau favoare. Un nor se aseza peste heruvimul din stanga dace cererile erau refuzate.

Chivotul in mana dusmanilor

Din cauza preotilor pacatosi, Eli, Hofni si Fineas, Dumnezeu a iungaduit ca Sfantul Chivot al Legii sa fie luat de dusmanii filisteni. Motivul acestei ingaduinte a fost sa-i arate lui Israel cat de zadarniceste sa creada in Chivot in timp ce profana poruncile sale. Filistenii nu au ingaduit sa-l deschida. Ei l-au detinut timp de 7 luni, timp in care Chivotul Sfant le-a nimicit zeul pagan(pe Dragon). L-au carat cu groaza din loc in loc, fiind urmati de nimicire de la Dumnezeu. Intrbandu-si preotii si ghicitorii ce sa faca, au fost sfatuiti sa trimita Chivotul poporului caruia ii apartinea. Ingerii lui Dumnezeu au condus Chivotul pus intr-un car tras de 2 vaci inapoi la Israel. 

Dumnezeu si-a invatat poporul ca, in timp ce Chivotul era groaza de moarte pentru acei ce nu-i ascultau poruncile, era o tarie si o binecuvantare pentru cei ce i le ascultau. David a pornit si a suit Chivotul din casa lui Obec-Edom in cetatea lui David, in mijlocul veseliei. Dupa ce a terminat constrirea templului, Solomon i-a adunat pe batranii lui Israel si pe oamenii cu cea mai mare influenta sa aduca Chivotul din cetatea lui David. Au adus Chivotul, cortul intalnirii si toate uneltele sfinte care erau in cort. Dar din cauza incalcarii poruncilor si a faptelor rele, Dumnezeu a ingaduit ca Israel sa mearga in robie si templul sa fie distrus.

 Inainte de distrugerea templului, Dumnezeu a facut cunoscuta soarta acestui catorva dintre slujitorii Sai credinciosi. Chiar inainte de distrugerea templului, acestia au luat Chivotul ce continea tablele de piatra scrise de Dumnezeu si cu mare jale si intristare l-au ascuns intr-o pestera. A fost retras de la poporul lui Israel, din cauza pacatelor sale. Iar acest Chivot sacru este inca si astazi tainuit.


Share on Google Plus

About Just Admin

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Gallery