Conform scrierilor din Noul Testament, Iuda s-a aflat printre cei 12 apostoli care l-au urmat pe Iisus Hristos în misiunea sa sacră. Personajul este cunoscut pentru faptul că l-a trădat pe Mântuitor, primind cei 30 de arginţi din partea Sinedriului, pentru a dezvălui locul în care profetul se afla.
În timp, numele ,,Iuda" a devenit sinonim cu ,,cel mai atroce dintre trădători". În multe ţări ortodoxe şi catolice din întreaga lume, în Duminica Paştilor este incendiată o figurină care îl reprezintă pe acest personaj. Exprimarea repulsiei faţă de cel care l-a vândut pe Mesia a depăşit sfera spiritualului şi a intrat în cotidian, unde s-a transformat în insultă.
În ultima vreme, au existat mai multe încercări de a reabilita numele apostolului decăzut. De exemplu, televiziunea britanică BBC publică în fiecare an, în Vinerea Mare, documentarul ,,In the Footsteps of Judas" (,,Pe urmele lui Iuda"). În cadrul acestuia se încearcă prezentarea vieţii lui Iuda din perspectiva reprezentanţilor Bisericii Catolice. Deşi cei mai mulţi dintre aceştia susţin cu fermitate faptul că acţiunile trădătorului au fost cu adevărat ,,diabolice", episcopul de Leeds, referentul Nick Baines, este de părere că ,,El a fost cunoscut în istorie ca fiind cel mai josnic trădător. Dacă a fost aşa sau nu, reputaţia lui rămâne, totuşi, una proastă".
Un alt caz de îmbunătăţire a imaginii lui Iuda este cel al cărţii ,,The Last Temptation of Christ", publicată de Nikos Kazantzaki, în anul 1955. În acest volum, apostolul este înfăţişat ca fiind, mai degrabă, un adevărat prieten pentru Iisus Hristos.
Descoperirea Evangheliei după Iuda, în anii '70, a scos la iveală noi detalii, de altfel contradictorii, despre viaţa celui mai cunoscut trădător din istoria creştinismului. În text, nu este precizat cu exactitate dacă apostolul a fost, într-adevăr, cel care l-a vândut pe Iisus sau a fost, de fapt, un discipol credincios până la capăt. Prin urmare, dacă versetele nu ne pot oferi informaţii concrete despre cine a fost cu adevărat Iuda Iscariotul, atunci cum putem fi siguri de faptul că el a avut o reputaţie nu tocmai bună?
După răstignirea lui Iisus, regretând fapta, ar fi aruncat cele 30 de monede în incinta Templului herodian, după care s-ar fi spânzurat de un copac (Copacul lui Juda). Oamenii Marelui Preot Caiafa ar fi cumpărat cu aceşti bani hotarul de pământ Hakeldama, folosit apoi drept cimitir pentru străinii decedaţi în Ierusalim, la sud de Valea Hinnom şi de vechea cetate a Ierusalimului. Altă versiune susţine că Iuda ar fi fost condamnat la moarte şi executat.
Iuda se prezintă în controversata „evanghelie“ care îi este atribuită drept cel mai credincios dintre ucenicii lui Iisus. Odată, când ceilalţi au adormit în timpul predicii, a vrut să-i trezească, dar Iisus i-a spus enigmatic: „Lasă-i! E mai bine să dormi ca o vită decât să lucrezi în umbră!“ Iuda nu l-a înţeles atunci.
O dată cu descoperirea manuscrisului coptic intitulat ulterior „Evanghelia lui Iuda“, s-a adus în discuţie stigmatul de trădător pe care Iuda îl purta de secole. Pe baza unei scrieri greu de descifrat datorită stării precare a manuscrisului, s-au avansat numeroase ipoteze. Una dintre ele îl consideră pe Iuda negociatorul unei predări stabilite de dinainte, în timp ce alţii îl consideră ca fiind cel ce a avut cea mai grea misiune, aceea de a-şi asuma rolul trădătorului, pentru ca impactul asupra mulţimii să fie maxim.
Părerile sunt împărţite, dar scripturile sunt clare: „Fiul Omului mergea după cum Îi era rânduit; dar vai, omului aceluia prin care este vândut. Mai bine i-ar fi fost lui de nu s-ar fi născut!“. Teologii sunt de părere că putea să fie alt trădător, dar Iuda singur s-a ales!
„Evanghelia lui Iuda“ face parte din categoria Evangheliilor gnostice. Soarta acestor Evanghelii s-a decis la Conciliul din Niceea, sub supravegherea împăratului Constantin. Evangheliile care compun Biblia sunt cele care au fost acceptate, iar celelalte au fost arse. Textul atribuit lui Iuda a fost descoperit în 1983 într-o piaţă de antichităţi din Geneva, după ce fusese de mai multe ori cumpărat şi revândut de către traficanţii din domeniu.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu