Esenin, crima sau sinucidere ?


Între Serghei Esenin şi Nicolae Labiş există multe asemănări. Ambii au fost consideraţi mari talente ale literaturii, iar acum sunt printre cei mai mari poeţi ai ţărilor pe care le reprezintă şi nu numai. Atât Labiş, cât şi Esenin au murit în luna decembrie, de tineri, în condiţii suspecte. Moartea lui Labiş a fost clasată ca accident, iar cea a poetului rus ca sinucidere. Însă, după căderea “cortinei roşii” au apărut mai multe mărturii care arată că cei doi au fost asasinaţi.
 
O moarte stranie

Serghei Esenin s-a născut în 1895, iar 30 de ani mai târziu, pe data de 27 decembrie 1925 a fost găsit spânzurat într-o cameră de hotel din Leningrad, actual Sankt Petersburg. Moartea sa a fost clasată drept sinucidere, însă asupra acestui aspect au existat din totdeauna mari îndoieli.
Esenin, unul dintre cei mai mari şi mai iubiţi poeţi ruşi, a părăsit Moscova şi a ajuns în Leningrad în ajunul Crăciunului din 1925, cazându-se la hotelul Angleterre. Acesta fusese internat din cauza unei depresii puternice, însă avea gânduri mari. Dorea să lase în urma viaţa tumultoasă îmbibată de alcool şi să se apuce să lucreze la un roman.

În seara de 26 decembrie Esenin primeşte vizita bunului său prieten Wolf Erlich, care îşi aminteşte că poetul rus i-a înmânat o poezie despre care i-a spus că e “scrisă cu sânge”. A doua zi Erlich s-a întors la hotel şi, văzând că Esenin nu-i răspunde, a forţat uşa camerei, alături de portarul hotelului. Ceea a văzut înauntru l-a marcat pe viaţă. Esenin era spânzurat de tavan şi avea mai multe crestături la mâna stângă. Esenin era mort, când a fost găsit, de circa 7 ore, după cum aveau să stabilească medicii. 


Poezia “scrisă cu sânge” era de fapt un “La revedere”:

La revedere, prietene, la revedere.
Dragul meu, în inima-mi rămâi.
Despărţirea ce se prevede
Promite o nouă revedere.
La revedere, prietene, rămân tăcut
Nu fi trist şi în sprâncene crunt –
În această viaţă, a muri nu e noutate;
Nici să trăieşti, ar fi mai nou decât atât.

Verdict: sinucidere

Moartea poetului a fost clasată sinucidere. Printre argumentele aduse au fost si:

– poetul venea după o depresie
– acesta era un alcoolic
– poezia “scrisă cu sânge”

Însă, asupra morţii sale misterioase au planat mai multe îndoieli.

Erlich, prietenul lui Esenin, spune că acesta avea de gând să se schimbe, să renunţe la alcool. Un om care are asemenea planuri nu s-ar sinucide. De asemenea, crestăturile de la mâna stangă nu se explică nici ele, din moment ce acesta s-a spânzurat … Ce rol aveau tăieturile?

În camera de hotel hainele şi hârtiile poetului erau împrăştiate, ca şi cum cineva le-ar fi răscolit. Dar, dincolo de aceste argumente, cel mai puternic argument este reprezentat de problemele poetului cu puterea socialistă şi cu CEKA, precursoarea KGB-ului. Acestea l-ar fi anihilit, mascând asasinatul.
O viaţă tumultoasă

Deşi a trăit doar 30 de ani, Serghei Esenin a avut o viaţă tumultoasă, presărată cu poveşti de dragoste şi despărţiri care l-au aruncat în tumultul alcoolului şi în depresii puternice. A fost căsătorit de 5 ori, printre soţiile sale fiind şi una dintre nepoatele lui Tolstoi, dar şi celebra balerină Isadora Duncan. În urma sa, au rămăs poeziile sale, adevărate poveşti de viaţă.
Share on Google Plus

About Just Admin

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Gallery