Misterul energiei intunecate


80% din Univers este format din materie neagră. Conform Space.com, materia neagră nu emite lumină și energie, dar este indispensabilă pentru ca universul nostru să existe.

Studiile asupra Universului, începute în anul 1950, au demonstrat că Universul conține o cantitate mare de materie pe care nu o putem observa. Materia neagră este o realitate cu toate că nu o putem vedea.

Materia neagră nu este sensibilă la forța electromagnetică. Ea nu absoarbe, nu emite și nu reflectă lumină. Ea este asociată vidului și este distribuită uniform în Univers, atât în spațiu cât și în timp.



Astrofizicienii englezi au lansat ipoteza că materia neagră se transformă în energie sumbră sau energie întunecată. Această ipoteză ar putea explica producerea mega-structurilor din Univers.

Conceptul de energie neagră a fost introdus în anul 1998, atunci când s-a descoperit că Universul este într-o continuă ascensiune. Unii cercetători consideră că energia neagră este energia vidului.

Specialiștii sunt de acord că energia neagră domină balanța Universului. O întrebare la care trebuie să se dea un răspuns este dacă și cât influențează energia neagră viitorul Universului.

Misterul asupra existenței energiei întunecate este departe de a fi descifrat. Ea acționează ca o forță antigravitațională, o energie despre care se cunosc foarte puține lucruri.

Celebrul fizician Brian Greene susține că sub percepția noastră se află o lume ciudată, misterioasă, din care pot face parte materia și energia neagră.

Cele două asigură echilibrul Universului, cu toate că materia neagră este imobilă. Telescopul orbital Hubble a surprins imagini cu o coliziune simultană a patru galaxii. Surpriza a fost că o aglomerare de materie întunecată rămânea în urmă, părea defazată.

Defazarea a fost provocată de o ceață de particule de materie întunecată și de atomi de hidrogen care au încetinit deplasarea aglomerării de materie.

Fenomenul a fost asemuit cu deplasarea printr-o materie vâscoasă, care îți încetinește mișcarea. Materia întunecată a pornit pe un alt traseu și a ajuns într-un alt loc.
Cercetătorii nu cunosc cauzele acestei interacțiuni, dar nu exclud existența unei forțe fizice necunoscute.


Share on Google Plus

About Just Admin

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Gallery