Misterul migratiilor


Imediat dupa 15 august berzele din tara noastra se pregatesc de plecare. Incepe lunga migratie catre Delta Nilului si chiar mai departe.

Berzele tinere care ajung pentru prima dată în Africa, timp de trei ani nu vor reveni în Europa. Acolo ele se dezvoltă pentru a ajunge la maturitatea sexuală.

În medie pe zi, o barză parcurge între 200 și 400 de kilometri. Ele parcurg același traseu. Marea Mediterană, Strâmtoarea Gibraltar, Africa. Sunt și berze care hibernează în țări mult mai depărtate, cum ar fi Africa de Sud.

Barza este o pasăre solitară. Zborul său este plat pentru a depune un efort mic și a putea zbura distanțe mari. Ele pot zbura la altitudini mari, 3500 de metri. În zonele unde există curenți calzi, ele se lasă purtate de aceștia.


Berzele formează un cuplu foarte fidel. Primul care ajunge la cuib este masculul care ocupă în fiecare an același cuib. Acolo, el își așteaptă partenera.

Cuibul are un diametru de 80 de centimetri și o adâncime de 40 de centimetri. Pentru a construi un cuib, barza are nevoie de o săptămână.

Barza depune trei sau patru ouă, a căror perioadă de incubație este de 34 de zile. Poate că cea mai mare migrație din lume are loc în Tanzania. Ne referim la antilope și zebre care formează o coloană de peste 40 de kilometri și parcurg o distanță de 3000 de kilometri. Animalele carnivore urmăresc acest convoi și bineînțeles că, urmărirea are rostul ei. Animalele bolnave sau rănite cad pradă acestora.



Și în România întâlnim migrații masive, în special ale peștilor. Scrumbia de Dunăre execută o migrație pentru reproducere de la sud la nord. Ea parcurge peste 1000 de kilometri. Ea pleacă de pe litoralul bulgăresc și ajunge în Dunăre, pe la Porțile de Fier.
Migrația este una anadromă, împotriva curentului și începe în luna martie.

Migrația ia forme spectaculoase. Sunt specii de pești care traversează apele oceanului pentru perioada de reproducere. Alții înfruntă apele cascadelor ca să ajungă în matca râului unde s-au născut.

Migrația este un fenomen pe care noi oamenii nu-l înțelegem deplin. Migrația are ritmul său, traseul său și se desfășoară la perioade de timp bine determinate.

Pentru unele specii migrația este anuală, pentru altele zilnică, anumite crustacee, pentru altele este o dată în viață. La destinație nu se află nimic, doar urmașii lor.

Orientarea este una foarte precisă. Peștii se orientează după miros. Astfel ei detectează proprietățile chimice ale apei și ale locului unde au destinația.

Orientarea în aer este un mister. S-a spus că, păsările se orientează cu ajutorul particulelor de magnetit care se află în structura corpului lor. Ele ar utiliza geomagnetismul. Cercetătorii au avansat ipoteza că, păsările răspund la schimbările câmpului magnetic prin reacții biochimice.
Share on Google Plus

About Just Admin

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Gallery