Ficțiunea bate realitate în Insulele Oak. Este ca un scenariu care ar putea lua premiul Oscar. Misterul dăinuie de peste două secole. Totul a început în Marea Britanie, după moartea piratului William Kidd. A fost unul dintre cei mai cunoscuți pirați, despre care se spune că ar fi acumulat bogății uriașe. Legenda spune că ar fi ascuns aceste bogății în Noua Scoție, pe Insula Oak, un mic teritoriu de 1600 metri lungime și 800 de metri lățime.
Povestea începe în vara anului 1795, printr-un articol din ziarul The Daily Beast. Articolul relata întâmplarea a trei adolescenți, care locuiau pe continent, în apropierea insulei, la 8 kilometri. Au observat urmele unei gropi, săpate în piatră, acoperită cu alte pietre și curioși fiind au început să sape să vadă despre ce este vorba. Au reușit să sape trei meri în adâncime, după care au renunțat, pentru că nu aveau mijloace care să-i ajute să sape în piatră.
Lucrările au fost abandonate timp de opt ani, după care un personaj bogat și dornic de aventură, a reînceput săpăturile.
Lucrul mergea foarte greu, dat fiind duritatea rocilor. După un anumit timp, muncitorii au început să descopere mai multe straturi care erau suprapuse și formau un puț. La o adâncime de 12 metri au descoperit un strat format din mastic. La 18 metri adâncime au descoperit un strat format din fibre ale arborelui de cacao, iar mult mai în adâncime, un strat de pietre, pe care erau inscripționate niște texte într-o limbă necunoscută.
Dezamăgit că nu a găsit comoara, bogătașul a sistat lucrările, pietrele inscripționate rămânând abandonate pe insulă.
Mult mai târziu, s-au implicat cercetătorii care au reușit să descifreze textul, care avea mesajul că mai jos, la treizeci de picioare, se află două milioane de lire. Au fost reluate lucrări și s-a reușit să se ajungă la 33 de metri în adâncime. Pentru că muncitorii erau epuizați și se înserase, s-a hotărât ca ele să fie continuate dimineața.
A doua zi au văzut că puțul era umplut cu apă. Cu toate că au adus pompe care să scoată apa, operațiunea a fost un eșec, pentru că apa revenea. Specialiștii susțin că în interior este un sistem sofisticat, care face ca apa să pătrundă, pe măsură ce săpăturile se apropie de pragul de 30 de metri. În prezent insula a fost cumpărată de doi frați americani, care au cheltuit o avere pentru a reuși să pătrundă în puț. Fără succes, până în prezent.
S-a încercat și varianta ca în puț să fie coborâți scafandri. Dramele s-au ținut lanț. Toți cei șase scafandri au murit. Se spune că sistemul de oxigenare de care dispuneau, nu a funcționat, aceștia murind prin asfixiere.
Întrebările rămân. Cine a făcut această construcție și ce ascunde ea? S-au avansat fel de fel de ipoteze. În puț ar fi ascunse comorile cavalerilor templieri sau bijuteriile Mariei Antoanetta. Specialiștii susțin că pentru construcția acestui puț, la acel moment, era nevoie de peste 500 de oameni care să lucreze șase luni.
Cum s-a putut să se lucreze o perioada atât de lungă, fără ca riveranii să nu observe nimic? În Haiti și Madagascar au fost descoperite comori ale piraților, dar nu ascunse în locuri atât de inaccesibile și folosind o tehnică foarte avansată, pentru acea perioadă.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu