Ştrudelul este o prăjitură foarte populară în special în Austria, Ungaria şi Serbia. Este o prajitură preferată şi în fostele teritorii ale imperiului Austro-Ungar.
Se presupune că a fost adusă în această zonă, în secolul al XVI-lea, de către ocupanţii turci, având în vedere că se aseamănă cu baklava. Cea mai veche reţetă de ştrudel (Millirahmstrudel cu gulie) a fost găsită într-o carte de bucate scrisă de mână, din 1696, care se află astăzi în Biblioteca Municipală din Viena (Wiener Stadtbibliothek).
Varianta actuală a reţetei de ştrudel s-a format pe teritoriul imperiului Austro-Ungar. Începând din secolul al XIX-lea, ştrudelul era considerat desertul preferat la marile petreceri pe teritoriul dublei monarhii. În Ungaria, este cunoscut sub numele de rétes. A devenit astăzi un produs tradiţional şi în Germania, Olanda sau Belgia.
Ştrudelul este declarat produsul de patiserie oficial al Texasului, iar în Israel oamenii îl pregătesc la fiecare colţ de stradă. În meniul renumitului hotel Ritz din Paris, la începutul anilor 1800, figura „Retes Hongrois”, pentru care se folosea făină importată din Ungaria, iar bucătarii erau trimişi să înveţe la Pesta.
Ştrudelul poate fi umplut cu mere, vişine, cireşe şi alte frcute, brânză, dovleac, mac, nuci.
În Croaţia i se spune štrudel sau štrudla, în Bosnia-Herţegovina şi Serbia: štrudla sau savijača, în Slovenia ca štrudelj sau zavitek, în Cehia ca závin sau štrudl, în Polonia şi România ca ştrudel, iar în Slovacia ca štrúdla sau závin.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu