Rambo la 70 de ani. La multi ani, Sylvester Stallone !


În anii ’80, a fost unul dintre cei mai bine plătiţi actori ai tuturor timpurilor. În 2015, a primit Globul de Aur pentru cel mai bun actor în rol secundar în filmul „Creed“. Este adesea numit în presă „Sly“.

Sylvester Stallone, vedeta filmelor de acţiune, veşnicul „demolator“ înarmat până în dinţi sau doar prin forţa muşchilor, s-a născut în cartierul new-yorkez „Hell’s Kitchen“ (Bucătăria iadului). Tatăl său, Frank, era un imigrant din regiunea Puglia (Italia), frizer de profesie, iar mama, Jacqueline, era de origine franceză.

Deşi obţine roluri minore în filme ca „Bananas“ şi „Prizonierul de pe Strada 9“, alături de Woody Allen şi respectiv Jack Lemmon, în 1971 este respins pentru „Naşul“ („The Godfather“). În 1973, Stallone avusese deja audiţii la aproape toate agenţiile de actori din New York şi sute de teste pentru diferite roluri, fără succese notabile. Între roluri, obținea tot felul de slujbe prost plătite, precum ajutor de bucătar, vânzător de peşte şi uşier la un cinematograf. Aici o cunoaşte pe Sasha, o casieriţă, cu care se căsătoreşte în 1974. În această perioadă a scris din ce în ce mai mult, aşteptând un rol care să-l facă celebru. Prima ocazie a avut-o tot în 1974, când a obţinut unul dintre rolurile principale din filmul „Lorzii din Flatbush“. Cu acest film a obţinut şi prima creditare ca scenarist pentru „dialoguri adiţionale“.

Cu banii câştigaţi, Sylvester şi Sasha s-au mutat la Hollywood. A urmat din nou o serie de audiţii la agenţii şi studiouri, în urma cărora a obţinut câteva roluri episodice în filme şi seriale TV. În acest timp a continuat să scrie, sprjinit financiar de Sasha.

Încurajat de noua sa „carieră“, Stallone a scris scenariul şi a interpretat rolul principal în filmul de mare succes „Rocky“ (1976), câştigându-şi rapid faima în rolul unui boxer din Philadelphia care devine campion. A participat la scrierea scenariului şi a jucat în alte patru ecranizări care continuau filmul (1979, 1982, 1985, 1990) şi într-o serie de filme de acţiune, începând cu „First Blood“ (1982), întruchipând personajul Rambo.



Cel mai popular personaj creat de Sylvester Stallone, Rocky Balboa, a prins viaţă într-o noapte de la sfârşitul lunii martie 1975, după vizionarea meciului de box dintre legendarul campion Muhammad Ali şi un necunoscut, Chuck Wepner, care a rezistat loviturilor lui Ali, pierzând prin decizia arbitrilor, dar reuşind să-l trimită la podea pe campion şi să câştige admiraţia publicului. Conform site-ului www.imdb.com, inspirat, Stallone s-a încuiat într-o cameră timp de trei zile, în care a scris scenariul filmului.

Mai mulţi producători s-au arătat interesaţi de scenariu, dar Stallone a insistat că nu-l vinde decât cu condiţia să joace el însuşi rolul titular. Ofertele au crescut substanţial, de la câteva zeci de mii de dolari la peste o sută de mii, producătorii dorind o vedetă consacrată, ca Robert Redford, Burt Reynolds sau Ryan O’Neal în rolul principal. Deşi nu mai avea în cont decât aproximativ 100 dolari, Stallone s-a ţinut ferm pe poziţie. Ofertele au urcat la 200.000 dolari şi chiar peste. În cele din urmă, au căzut de acord că Stallone va interpreta rolul, cu condiţia ca bugetul filmului să nu depăşească un milion de dolari.



În cele din urmă, filmul a fost realizat cu aproximativ 1,1 milioane dolari şi a devenit unul dintre cele mai mari succese de casă din toate timpurile, încasând aproape 120 de milioane dolari în Statele Unite şi Canada şi aproape 100 de milioane dolari în restul lumii. De asemenea, filmul a fost nominalizat la zece premii Oscar, câştigând trei, printre care şi cel mai important, pentru cel mai bun film al anului. Sylvester a fost nominalizat pentru cel mai bun actor şi cel mai bun scenarist. În istoria filmului, doar patru cineaști se pot mândri cu distincţia de a fi fost nominalizaţi la Oscar în acelaşi an ca actor şi scenarist: Charlie Chaplin, Orson Welles, Woody Allen şi Sylvester Stallone.

Rambo, succes moderat

Al doilea personaj care l-a menţinut pe Stallone în topul celor mai bine plătiţi actori din lume până la sfârşitul anilor 90 a fost John Rambo, veteran al războiului din Vietnam. În 1982, după eşecul comercial al filmelor „F.I.S.T.“, „Şoimii nopţii“, „Aleea paradisului“ şi „Drumul spre victorie“, părea că publicul nu îl acceptă pe Stallone decât în rolul care l-a consacrat - Rocky Balboa. Dorind să ofere ceva nou spectatorilor, Stallone a acceptat să joace într-un film care a fost pasat de la un studio la altul timp de aproape zece ani, având ataşați succesiv aproape toţi actorii de filme de acţiune din acei ani. În ciuda faptului că a acceptat rolul, Stallone nu a fost deloc optimist în privința succesului filmului, fiind convins că personajul era prea sumbru pentru gustul majorităţii. Totuşi prima parte a seriei, „First Blood“ (1982) - „Singur contra tuturor“, s-a dovedit a fi un succes neaşteptat, costând doar 14 mi-lioane dolari şi încasând aproape 50 milioane dolari în America de Nord şi alte aproape 80 milioane dolari în restul lumii.

Rambo nu a intrat în cultura populară decât în 1985, după apariţia părţii a doua, „Rambo: First Blood Part II“ - „Misiune în apocalips“, care s-a bucurat de un succes imens, încasând 150 milioane dolari în America de Nord şi alte 150 milioane dolari în restul lumii, la un buget de aproximativ 44 milioane dolari. În 1985, ca urmare a lansării pe marile ecrane a filmelor „Rocky IV“ şi „Rambo: First Blood Part II“, Stallone a devenit cea mai mare vedetă de cinema din lume.  


Share on Google Plus

About Just Admin

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Gallery